Redigering af video med VideoPad Editor

NCH Videopad Video Editor er god til at redigere MP4 filer, idet dette program i modsætning til mange andre kan gemme den færdige film i det originale format uden re-konvertering (og dermed uden evt. kvalitets-tab). Men VideoPad kan meget mere end det. Det er et professionelt videoredigeringsprogram med mange muligheder. Hvis du bare vil have et simpelt program til at editere MP4 videoer med så se her Redigering af MP4 video med LosslessCut

NCH Videopad Editor, trin for trin startvejledning

1. Download Videopad Editor
http://www.nchsoftware.com/videopad/index.html
https://www.nchsoftware.com/videopad/kb/free.html
Klik på “download the free version here” hvis du vil have den gratis version (gratis til ikke kommerciel brug ). Der downloades en lille start exe fil, som skal køres og installerer programmet.
OBS! Det ser ud til at den gratis version ikke længere tilbydes, eller at den er begrænset i tid eller funktionalitet. Regn derfor med at det er et program du skal betale for.

Programmet er opbygget på den måde at til højre er der et “preview” vindue hvor man kan se den video man arbejder på. I bunden er der et “storyboard. Det er en “tegneserie” med de klip der indgår i videoen. Det er her man klipper og redigerer videoen. Tv. er der et område hvor man tilføjer de originale filmklip inden man evt. trækker dem ned på storyboardet.

NCH VideoPad Video Editor

NCH VideoPad Video Editor

 

 

 

 

 

 

 

1. Start VideoPad Video Editor
Tryk på pil ud for “Timeline” (tv. lidt under midten) og vælg “Storyboard”.
Storyboardet viser de videoklip, der indgår i den færdige video.

2. Tilføj videoklip
Vælg “Add Files” (foroven tv.).
Træk derefter et eller flere videoklip ned på “Video Track 1”

4. Redigering af filmen (I storyboard-mode)
Fjerne et stykke af filmen: Find starten af det sted der skal klippes ud (flyt rundt med den røde markør, eller brug afspil tasterne tv. under det store billede, Vælg “Split ( billede af saks th. ). Gør det samme ved slutningen af det stykke der skal klippes ud. Fjern klippet fra Video Track 1 ved at højreklikke på det og vælg “delete”.

Flytte rundt på video-sekvenser: Brug “Split” til at dele filmen op i de ønskede sekvenser. De kan flyttes rundt ved at trække i klippene med musen

Indsæt tekst-klip: Vælg “Add Text” foroven, Indsæt klippet med tekst. Vælg fx. “Typewriter”. Vælgg varighed ved at klikke under tekstfeltet. Denne type tekt bliver indsat som et separat klip (ikke oven i filmen). Denne type tekst er fx. velegnet til start og slut.

Indsæt transitions: Tryk på “X” imellem filmklippene på storyboardet, og vælg en af de mange transistions (overgange). Fx. kan du vælge at der fades ud og ind. Normalt er det bedst at undlade overgangseffekter. Men de kan bruges til fx. at signalere at der er gået noget tid.

Indsæt tekst ovenpå film: Du skal bruge to videotracks, det kan man kun i “Timeline” mode.
(Tryk på pil ud for “Storyboard” og vælg “Timeline”). Vælg “Add Text”, Teksten bliver indsat i Video Track 2, man kan placere den hvor man vil på timelinen og ændre varigheden. Du kan skifte tilbage til storyboard bagefter. Ofte er det nemmere at indsætte undetekster.

Indsætte undertekster: Vælg “Subtitles”, skriv en undertekst, vælg hvornår den skal vises. Indsæt ny undertekst ved at trykke på det grønne “+”. OBS: Ved større mængder undertekster er det er ofte bedre ikke at lave undertekster som en del af selve filmen. I Youtube er der fx. et værktøj til at indsætte undertekster.

5. Eksporter video
Den færdige video gemmes ved at vælge “Export Video”.
Hvis det drejer sig om MP4 videofiler, fremstillet af DataNord efter overspilning fra videobånd bør du bør så vidt muligt undgå at konvertere til andre størrelser eller framerates, idet enhver ændring medfører et lille tab af kvalitet. Det er bedst at vælge “Lossless” export. På den måde bevarer du kvaliteten.

Eksport af MP4: Vælg Export Video, Lossless Video, Export file name = filens navn, Save to folder = underbibliotek hvor videoen skal gemmes

Ovenstående vejledning anvendes på eget ansvar og kan indeholde fejl og forældede oplysninger. Yderligere information kan bl. a. findes i diverse youtube-videoer og i forumer med andre brugere som fx. www.computerworld.dk/eksperten

(c) DataNord 2021